lastbilschaufför

Här är de vanligaste yrkena i Västerbotten!

Vet du vilka de vanligaste yrkena är i Västerbotten? Nej? Oroa dig inte, för vi har koll på det! I den här artikeln tar vi en titt på de vanligaste yrkena i vår region. Fortsätt att läsa för att få veta mer!

Vad är det vanligaste jobbet för kvinnor i Västerbotten?

Det visar sig att det vanligaste yrket för kvinnor i Västerbotten är sjuksköterskor, hemvård, hemsjukvård och äldreomsorg. Detta är tätt följt av vårdbiträden och grundskollärare. Så man kan säga att man är extra säker i Norrland! Om man skulle börja må dåligt är oddsen höga att det finns en sjuksköterska i närheten som kan ge goda råd.

Vad är det vanligaste jobbet för män i Västerbotten?

Sjukvården står inte högst upp på listan för de manliga invånarna i området. Det vanligaste yrket för män i vår region är nämligen lastbilschaufför. Förvånande? Kanske inte. Hela norra Sverige är trots allt ett stort och glest befolkat område, så det är viktigt att det finns människor som kan transportera varor. Och tur är väl det, så vi har tillgång till mat och det vi behöver.

Vad är det vanligaste yrket i Västerbotten?

Tittar man på statistik för båda könen är bilden lite annorlunda, men också lite förvånanden. Det vanligaste yrket i Västerbotten är faktiskt vårdare, boendestödjare. Det betyder att det finns fler personer som arbetar inom denna sektor än någon annan!

De vanligaste yrkena i Västerbotten är:

  1. Sjuksköterskor, hemvård, hemsjukvård och äldreomsorg (4212 personer)
  2. Vårdbiträden (2418 personer)
  3. Grundskollärare (2706 personer)
  4. Personliga assistenter (2551 personer)
  5. Vårdbiträden, boendestödjare (2541 personer)

När vi tittar på det denna statistik ser vi det är många som jobbar inom vård och omsorg, men också i skolan. Det är och vård. Detta är inte förvånande när vi vet att Västerbotten har ett stort antal små barn och en hög andel äldre människor.

Sammanfattningsvis är de vanligaste yrkena i Västerbotten inom vård, utbildning och omsorg. Så om du letar efter ett jobb inom någon av dessa sektorer är Västerbotten en bra region för dig.

Har du något av dessa yrken redan? Vi hoppas att du fann det här artikeln intressant och informativt! Håll utkik efter fler blogginlägg som det här!