Jämthund

Den mest populära hundrasen i Västerbotten?

Längst i norr i Sverige, i Västerbottens län, finns det en hundras som regerar över alla andra. I alla fall om man frågar västerbottningar! Jämthunden är den mest populära hundrasen i Västerbotten. Men varför? Låt oss ta en titt!

Hans Rosenberg, talesman för Svenska Kennelklubben, tror att en av anledningarna till att Jämthunden är så populär i Västerbotten är att den är en arbetshund. Den används ofta för älgjakt, vilket är ett populärt tidsfördriv i länet. Jämthund är en spetsras, vars kännetecken är att den är smart, kraftfull och har stor uthållighet. Detta gör den till en perfekt jaktkamrat!

Men är det bara jämthundar?

Nej, då! Faktum är att den näst mest populära hundrasen i Västerbotten är den norska älghunden! Denna hundras används också för jakt, men den är inte lika vanlig som Jämthunden. Det är dock fortfarande en mycket populär ras i Västerbotten.

Men det är inte bara jämthundar och norska älghundar som Västerbottningar älskar! I topp 10 hittar vi flera andra husdjursfavoriter:

Topp tio i Västerbotten:

  1. Jämthund – 1923 st
  2. Norsk älghund grå – 893 st
  3. Schäfer – 840 st
  4. Golden – 690 st
  5. Labrador – 497 st
  6. Finsk stövare – 455 st
  7. Jack russel – 410 st
  8. Cavalier King charles – 345 st
  9. Finsk spets – 294 st
  10. Hamiltonstövare – 277 st

Ett tydligt mönster är att vi ser många jakthundar bland de mest populära hundraserna i Västerbotten. Detta är inte förvånande, eftersom jakt och friluftsliv är populära sysselsättningar i länet! Men många av dessa hundraser är också populära bland vanliga ”svenssons”, bland annat golden retriever och labrador är populära familjehundar.

Västerbotten är en landskap som verkligen passar för hundälskare. Med sina stora öppna ytor och sin vackra natur är det den perfekta platsen för att ta med din fyrbenta vän på en promenad! Och även om en renrasig hund inte skulle passa dig finns det många blandrashundar som behöver hem. Det kanske är dags att öppna upp ditt hem för en fyrfota vän?