Björkar

Europas längsta björkallé: En vacker väg för att uppleva Norrland

Norrland är en vacker och underskattad del av Sverige. Inbäddat uppe i norr är det hemvist för höga berg, orörda sjöar och miltals av orörda skogar. En av höjdpunkterna vid ett besök i Norrland är chansen att uppleva Europas längsta björkallé. Denna 1 000 meter långa allé av björkar är en syn att beskåda och utgör en perfekt promenad eller cykeltur.

Norrland är ett land med många kontraster. Från det livliga stadslivet i Skellefteå till den lugna skönheten på den svenska landsbygden finns det något för alla. Och ett av de bästa sätten att uppleva allt som Sverige har att erbjuda är att göra en bilresa genom landet. Ett viktigt stopp på resan genom Norrland är att besöka Europas längsta björkallé!

Varför finns det så många björkar?

Allén planterades på 1930-talet och har drygt 1 000 björkar. Du kan uppleva allén till fots och cykel, eller med bil om ni kör långsamt. Men helt ärligt den bästa upplevelsen är på cykel. Du kan känna doften av naturen och höra fåglarna sjunga i träden. Allén är ett vackert sätt att uppleva allt som Norrland har att erbjuda! Det är en oerhört vacker vy att ta sig igenom. Lokalbefolkningen kallar det för ”de tusen björkarnas gyllene väg”.

Hur lång är allén?

Allén är drygt 16 kilometer lång. Den går igenom byarna Bygdeträsk, Kvarnbyn och Avaborg, och i Grannäs binds den ihop med en annan björkallé som går via byn Innansjön.

Om du letar efter ett unikt och vackert sätt att uppleva Norrland kan du ta dig till Europas längsta björkallé. Denna otroliga allé av björkar är den perfekta platsen för att ta en promenad, cykla eller bara beundra utsikten. Den lämpar sig också perfekt för ett foto. Så se till att lägga till den på listan över platser du måste se i Norrland!